Terugblikken en vooruitkijken
Het Algemeen Bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de begrotingsbrief en de jaarstukken besproken in de vergadering van 25 juni.
Jos Schouten geeft aan dat de ChristenUnie-fractie positief terugkijkt op de twee trajecten in 2023 om samen te komen tot een visie op de waterketen en een positionpaper “Water en bodem sturend”. Het maakt vooral duidelijk wie we willen zijn, hoe we ons willen positioneren, dat we wendbaar willen zijn. Maar het maakt nog niet concreet wat het waterschap wil doen voor water, niet voor morgen en niet voor later. In de jaarstukken zijn de heldere rapportages duidelijk over wat we nu doen voor water. Het uitvoeren van staand beleid gaat het waterschap goed af.
Jos heeft een paar opmerkingen bij de jaarstukken. Hij geeft aan dat de beslissing van het waterschap om een aantal peilbesluiten en projecten op te schorten, om aan te sluiten bij gebiedsprocessen vanuit de provincie, vraagt om een heroverweging. Bij de cijfers valt het de CU op dat er een fors overschot is op de begroting, en dat een structureel begrotingsoverschot niet fair is naar de belastingbetaler. Jos vraagt of er een realistischere planning kan komen voor de begroting.
Jos is blij met het verslag Handhaving & vergunningen, waaruit blijkt dat het waterschap na een periode van kwakkelen deze taken weer goed op de rit heeft. Hij merkt wel op dat het de vraag is hoe erg het is dat een aantal slootdempingen toeneemt, als het nodig is dat gebieden meer water gaan vasthouden. En welke acties kan het waterschap ondernemen om de toename van het aantal grondwateronttrekkingen om te buigen naar een dalende trend? Ondanks de inzet van het waterschap nemen deze onttrekkingen toe met 9% per jaar, en dit is schadelijk voor de grondwatervoorraad en de natuur. Als laatste vraagt hij hoe het Algemeen Bestuur zal worden meegenomen in de afwegingen om de bedrijfsmatige lozingen verder te reguleren zoals de teams Vergunningverlening & Handhaving aangeven.
Tot slot staat Jos stil bij het einde van 2023, waarbij er veel hoogwater in het waterschapsgebied was. Het werk van het waterschap was zichtbaar en urgent voor alle inwoners en overal hoorde je vertrouwen en waardering. Dat is iets om trots op te zijn.
De CU is positief over de begrotingsbrief, hij is beknopt, helder en met een duidelijk meerjarenperspectief. Het past bij wat hoort bij het instandhouden van een verantwoord waterbeheer, samen met alle belanghebbenden, en medeverantwoordelijk voor het geheel aan bio-diversiteit, waarvoor, zoals Betty Poutsma benadrukte, het waterschap tenslotte op aarde is.
Zij constateerde dat de boot goed toegerust is, maar dat die boot nu ook het water op moet gaan en gaan varen. Zij stelde daarom namens de CU vragen over waar de vloot precies heen gaat, met het voorstel om de midterm-review van de Watervisie naar voren te halen. En wat de WDODelta gaat doen om de positie van vlaggenschip in te gaan nemen.
Betty merkt op dat de eerste opgave van het waterschap een goed waterbeheer is, en dat goed beheerde financiën daarbij middel zijn en geen doel op zich, zoals het in de begrotingsbrief nu is geformuleerd. De CU vindt dat als duidelijk is wat er nodig is voor verantwoord waterbeheer, de passende tarieven uit te leggen zijn.
Onze bijdragen kregen fijne reacties, en het had ook echt impact, door de concrete toezeggingen die we kregen.
Archief > 2024
december
november
- 30-11-2024 - Groeiende uitdagingen vragen enorme investeringen
- 09-11-2024 - Waterschap worstelt met pro-actieve rol
juli
juni
april
maart
- 06-03-2024 - Amendement Toekomstvisie Waterketen verworpen
- 04-03-2024 - CU stelt schriftelijke vragen maaibeheer natuurvriendelijke oevers